Χθές έπαθα εξάρθρωση του δεξιού ώμου την ώρα που έπαιζα μπάσκετ. Δυστυχώς είναι η δεύτερη φορά που το παθαίνω αλλά χθές με ανησύχησαν δύο πράγματα.
Είχα ξαναβγάλει τον ώμο μου πρίν από περίπου 3 χρόνια, τότε είχα ακούσει κάτι σαν κρακ την ώρα που έβγαινε αλλά αυτη τη φορά όταν έβγαινε άκουσα εναν ήχο σαν πολλά μικρά κομματακια από γυαλί να θρυμματίζονται, αυτό είναι φυσιολογικό ή θα πρέπει να το προσέξω λίγο παραπάνω;
Το άλλο που με ανησύχησε ήταν η βεβαιότητα των γιατρών και τις δύο φορές, ότι θα τον βγάλω και δεύτερη (επαληθεύτηκαν δυστυχώς..) και τρίτη και τέταρτη φορά...
Το κακό επίσης είναι ότι την προηγούμενη φορά δε το πρόσεξα σχεδόν καθόλου στο θέμα της ακινησίας, από τη δεύτερη-τρίτη μέρα τους είχα βγάλει τους επιδέσμους και μετά από μία βδομάδα δε τους φόραγα καθόλου..
Έτσι αυτή τη φορά θέλω να το προσέξω λίγο παραπάνω.. Γι'αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω τις πρώτες μέρες τι ακριβώς πρέπει να κάνω, αν επιτρέπετε να κουνάω ελαφρά το χέρι (ιδιαίτερα από τον αγκώνα και κάτω), σε ποιό ύψος να το έχω δεμένο, αν υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που πρέπει να κάνω μετα από ένα χρονικό διάστημα ακινησίας, κτλ..
Γενικά οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν χρήσιμη
Αγαπητέ φίλε καλησπέρα!
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά βλέπεις οι γιορτές…………
Λοιπόν τα έχεις πει όλα μόνος σου.
Ο ώμος χιάζεται:
1.Ακινητοποίηση. Ο χρόνος ακινητοποίησης μπορεί να φτάσει και τις τέσσερις εβδομάδες. Αυτό όμως είναι ένα θέμα για το όποιο θα αποφασίσει ο γιατρός ο όποιος θα σε δει. Θα πρέπει να σε δει απαραίτητα γιατρός ο οποίος ενδεχομένως (αυτός θα αποφασίσει) να σου ζητήσει και κάποιες εξετάσεις ( απεικονίσεις κυρίως) προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος και τη σοβαρότητα της βλάβης. Ο αγκώνας μπορεί να κινείται ελεύθερα καθώς και η πηχεοκαρπική και τα δάκτυλα.
2. Ενδυνάμωση των στροφέων μυών του ώμου. Καλό θα ήταν να προηγηθεί και μια αξιολόγηση μυϊκής ισχύος (Ισοκινητικός έλεγχος) για να φανούν οι μυϊκές διαφορές σε σχέση με τον υγιή ώμο. Η ενδυνάμωση θα προσφέρει συγκράτηση και πρόσθετη σταθεροποίηση στον ώμο σου, αφού η μυϊκή ισχύς (δύναμη) συμβάλει επικουρικά σε αυτό, ενισχύοντας την δουλειά των συνδέσμων.
Τέλος εάν κάνεις όλα αυτά και κυρίως εάν μετά την φάση ακινητοποίησης δώσεις έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών του ώμου, ίσως ο ώμος σου να μην εξαρθρωθεί (αν και πολύ το φοβάμαι). Εάν όμως εξαρθρωθεί και πάλι, τότε η χειρουργική λύση θεωρώ ότι θα είναι η καλύτερη προκειμένου να αποκαταστήσεις μόνιμα το πρόβλημα. Εξυπακούεται ότι σε τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει φυσικοθεραπεία.
Εύχομαι το καλύτερο
Γ. Μώρος
Πέρισυ την άνοιξη, κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο gym, είχα κάποια τσιμπήματα στον ώμο. 2 μέρες αργότερα κάνοντας μια απότομη κίνηση με το χέρι μου προσ τα πάνω ένιωσα τρομερό πόνο στον ώμο μου και ένα αίσθημα σαν να βγήκε και να ξαναμπήκε στη θέση του. Είχα πάει στο γιατρό τότε ο οποίος μίλησε για τενοντίτιδα και σταμάτησα για 1 μήνα.
Είχε κάμποσους μήνες να μου συμβεί κάτι ή έστω να νιώσω κάποια ενόχληση.
Τον Αύγουστο όμως κατά τη διάρκεια παιχνιδιών στη θάλασσα, ένας συμπαίχτης μου τράβηξε απότομα το χέρι προς τα πίσω με αποτέλεσμα να πάθω το ίδιο πράγμα. Από τότε και μέσα στο καλοκαίρι ο ώμος μου έβγαινε πολύ εύκολα,( όταν λέω έβγαινε, εννοώ όχι τελέιως αλλά σαν να έβγαινε προσ τα μπροσ και μετά επέστρεφε στη θέση του) δλδ παίζοντας ρακέτες ή πετώντας τη μπάλα "έβγαινε" όσο περνούσε ο καιρός και όσο συχνότερα γινόταν ο πόνος ήταν και λιγότερος.
Τις προάλλες, και αφού είχε περάσει πάλι αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που συνέβει, κάνωντας μια απότομη κίνηση πάλι έπαθα το ίδιο.
Πιστεύω ότι έχω πρόβλημα αστάθειας του ώμου, καθώς έχω και ιστορικό από μικρός όπως μου είπαν οι γονέις μου μου έβγαινε συνέχεια ο ώμος.
Πήγα σε ορθοπεδικό και μου είπε ότι από τη στιγμή που δεν μπορώ να τον βγάλω και να τον βάλω ηθεήμένα δεν μπορεί να κάνει διάγνωση. Τι να πω ? Μου φάνηκε πολύ περίεργη η απάντησή του.
Έχω αρκετά καλή κίνηση στον ώμο μου,αν και έχουν περάσει μόλις 4 μέρες από την τελευταία φορά, χωρίς πόνο.
Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν έχω καθόλου εμπιστοσύνη στο χέρι μου, μπορεί να το κινώ κανονικά και να μην πάθω τπτ μπορεί να κάνω 1 κίνηση βγει ξανά.
Εμπιστοσύνη στο χέρι σου δεν έχεις. Στο γιατρό σου έχεις?
Το πιθανότερο όπως το ακούω είναι ότι ο ώμο σου υπεξαρθρώνεται. Δηλ. βγαίνει μερικώς, όχι τελείως. Αυτό είναι εν μέρη καλό από το να έβγαινε τελείως. Χρειάζεσαι μια σοβαρή διάγνωση από γιατρό και εάν οι υποψίες μου αλλά και οι δικέ σου υποψίες ότι το χέρι σου εξαρθρώνεται επιβεβαιωθούν, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις μήπως και το σώσεις πριν να φτάσεις να το χειρουργήσεις είναι ασκήσεις ενδυνάμωσης για το στροφικό πέταλο των μυών του ώμου.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία
Γ. Μώρος
Βγήκε η ακτινογραφία και το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς χαλαρός σύνδεσμος.
Έχουν περάσει σχεδόν 10 μέρες από τη μέρα που το έπαθα, και το χέρι μου δεν με ενοχλεί καθόλου. Μόνο το βράδυ αισθάνομαι κάποια τσιμπήματα αν κάνω κάποια απότομη κίνηση ή το πιέσω.
Υπάρχει περίπτωση να χειροτέρεψε λόγω του ότι δεν το ακινητοποίησα αμέσως ? με τη ολιγορία του γιατρού και μέχρι να βγει η διάγνωση πέρασαν 10 μέρες.
Θα πάω να δω και δεύτερο ορθοπεδικό, για να είμαι σίγουρος.
Με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που συγκρατούν τον ώμο, σωστή θεραπεία και γενικότερη προσοχή τι ποσοστό υπάρχει να επαναληφθεί ο τραυματισμός ?
Στην καθημερινότητα δεν έχω κανένα πρόβλημα αλλά ανησυχώ γιατί δεν θέλω να κόψω κάποιες αθλητικές δραστηριότητες τελείως ( ασχολούμαι με την capoeira).
Η περίπτωση της επέμβασης ισχύει μόνο στο τελευταίο στάδιο, της εξάρθρωσης ?
Πόσο καιρό παίρνει σύνήθως η επιστροφή στην πλήρη δραστηριότητα μετά την επέμβαση ?
Δεν νομίζω ότι θα χειροτερέψει επειδή δεν το ακινητοποίησες αμέσως.
Καλό θα ήταν πριν τις ασκήσεις ενδυνάμωσης (μιας και νοιώθεις αυτές τις μικροενοχλήσεις) να έκανες μερικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Τέσσερις, πέντε ή και ποιο πάνω. Τόσες ώστε να μην έχεις καμία ενόχληση. Από εκεί και μετά αν υπάρχει δυνατότητα ισοκηνιτικού ελέγχου για να δεις συγκριτικά τα χέρια σου πως είναι, θα ήταν ότι καλύτερο και αυτό που θα οδηγούσε το φυσικοθεραπευτή σου σε πιο εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης - ενδυνάμωσης.
Η περίπτωση της επέμβασης δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση των επαναλαμβανόμενων εξαρθρώσεων (πάνω από δύο). Αν παρά την ενδυνάμωση ο ώμος συνεχίζει να υπεξαρθρώνεται τότε ίσως θα πρέπει να δοθεί χειρουργική λύση. Θα πρέπει όμως να συνεκτιμηθούν διάφορες παράμετροι για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά το χρόνο αποκατάστασης μετά το χειρουργείο αυτό εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και την χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης του προβλήματος.
Σ’ ευχαριστώ για την επικοινωνία
Καλή σου μέρα και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις
Γ.Μώρος