Όλο το κείμενο στο μήνυμα θα διαγραφεί και θα αντικατασταθεί από κείμενο της πρότυπης κατηγορίας.
Εμφανίζονται τα τελευταία 6 μηνύματα - (Πρώτα το τελευταίο)
Αφ`ού σας συγχαρώ πάλι για την πρόθεσή σας να παρέχετε συμβουλές μέσω της σελίδος αυτής,θα σας παραθέσω,προς διευκόλυνσή σας, συμπυκνωμένο όλο το ιστορικό του προβλήματος.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Είμαι 26 ετών,το πρόβλημα ξεκίνησε στα 24 μου,τον Μαϊο του 2008.
Παίζοντας μπάσκετ μετά από 1 απότομη κίνηση προς τα πάνω και εκτείνοντας το χέρι μπροστά με άλμα-σε προσπάθεια να κάνω τάπα τρομάρα μου- ένοιωσα ελαφρύ τράβηγμα στο ύψος του δεξιού μπράτσου.
Την ίδια μέρα συνέχισα να παίζω καθώς δεν ένοιωθα ενόχληση αλλα 2 μέρες μετά πάλι στο μπάσκετ χειροτέρεψε η κατάσταση.Για 1 χρόνο η περιοχή του προβλήματος ενετοπίζετο από το ύψος του μπράτσου και πάνω προς τον αυχένα Είχα έντονα μουδιάσματα-καψίματα σχεδόν όλη μέρα για μεγάλα χρονικα διαστήματα,κυρίως μέχρι τα τέλη του 2008, πόνους μόνο στο σημείο όπου ένοιωσα το αρχικό τράβηγμα,όταν προσπάθουσα να παίξω μπάσκετ καθώς και σε κάποιες απότομες κινήσεις(π.χ σκύβοντας να πιάσω κάτι),τραβήγματα-τσιμπήματα στο σημείο που ένιωσα το αρχικό τράβηγμα,αδυναμία ακόμα και σε καθημερινές κινήσεις,,ενοχλήσεις κατά την ψηλάφηση,έντονες ενοχλήσεις όταν ξάπλωνα στο δεξί πλευρό.(Σημειωτέον ότι κατά μεγάλα διαστήματα χρησιμοποιούσα σχεδόν αποκλειστικά το αριστερό χέρι ακόμα και για απλές κινήσεις) .
Σταδιακώς η κατάσταση βελτιωνόταν(αισθητώς από τις αρχές του 2009) την στιγμή μάλιστα που από τον Οκτώβρη είχα ξεκινήσει και έπαιζα συχνά μπάσκετ πάλι,φυσικά όχι με την ίδια ευχέρεια και σχεδόν πάντα με ενοχλήσεις.
Σοβαρή υποτροπή(;} είχα τον Μαϊο του 2009 οπότε μετά από πολύωρο γράψιμο(χειρογράφως)με έπιασε πόνος σε διαφορετικό σημείο(δίπλα στην μασχάλη από την έξω πλευρά, όχι προς το στήθος,ενώ αρχικώς ήταν στο πρόσθιο μέρος του ώμου,στο μπράτσο) που συνοδεύτηκε απο έντονο μούδιασμα στην συγκεκριμένη περιοχή για μέρες.
Σταδιακώς, η πάσχουσα περιοχή επεξετάθη ξεκινώντας λίγο πάνω από τον αγκώνα και φθάνοντας μέχρι και όλη την δεξιά ωμοπλάτη(στην αρχή κάλυπτε μονον την περιοχή στο ύψος του αυχένα,ψηλά δηλ) με τα προαναφερθέντα συμπτώματα,(κυρίως μουδιάσματα) πόνους πλέον εκεί που με ενόχλησε με το γράψιμο,αλλά όχι συγχρόνως,δηλ κάποιες φορές μουδιασμα χαμηλά πάνω από τον αγκώνα αλλες πίσω στην ωμοπλάτη κ.ο.κ..Διακοπή του μπάσκετ από τον Μαϊο του 2009 εως και σήμερα.Εκτοτε,εκτός των προαναφερθέντων συμπτωμάτων,ξεκίνησε πρόβλημα γράφοντας(χειρογράφως).Σταδιακως μειώθηκε αισθητώς,(πιθανόν να είχε ξεκινήσει αυτο και νωρίτερα,δεν είμαι σίγουρος,) το εύρος κινήσεως του δεξιού ώμου-χεριού εν σχέσει με το αριστερό(όπως προανέφερα,συνήθιζα να χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικώς το αριστερό σε περιόδους κρίσεων).
Ενώ η κατάσταση έβαινε βελτιούμενη, στις 18/3/10 κατά την διάρκεια των ασκήσεων με το λάστιχο που κάνω στο σπίτι κατόπιν φυσικοθεραπείας ένοιωσα πόνους,όχι ισχυρούς, και ενοχλήσεις στην εξωτερική πλευρά του δεξιού αγκώνα,οι οποίοι διήρκεσαν λίγες μέρες,όταν ΄τεντωνα τον αγκώνα.Λίγες μέρες μετά, είχα πολύ έντονα μουδιάσματα-καψίματα από τον αγκώνα μέχρι και τα δάκτυλα καθώς και έντονη αδυναμία για αρκετές ημέρες.Σταδιακώς,τα συμπτώματα περιορίσθηκαν σε μούδιασμα στα δάκτυλα το πρωι,εκτός του αντίχειρος, που διαρκούσε κανά μισάωρο και εξαφανιζόταν μετά τις πρώτες κινήσεις καθώς και μούδιασμα και σχετική αδυναμία και πόνο κατά την ψηλάφηση στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Την ίδια περίοδο τα συμπτώματα από τον αγκώνα και πάνω ήταν ελάχιστα.Για πρώτη φορά ξεκίνησαν ενοχλήσεις γράφοντας στον Η/Υ(κυρίως από τον αγκώνα και κάτω).
Τον τελευταίο μήνα(15/4 σταμάτησα το εντατικό γράψιμο) υπάρχουν σποραδικές ενοχλήσεις(εξαιρέσει μιας εβδομάδας που είχα έντονο μούδιασμα σε όλη την ωμοπλάτη κατόπιν μιας διατάσεως για το στήθος που μου προκάλεσε πόνο στην ωμοπλάτη) άλλοτε στα δάκτυλα,άλλοτε στον αγκώνα άλλοτε πίσω στην ωμοπλάτη κ.οκ. αλλά όχι κάτι έντονο.Φυσικά δεν είχα έντονα προβλήματα ούτε πριν με πιάσει ο πόνος με το γράψιμο ούτε πριν τον αγκώνα(ήταν και τότε περίοδοι σχετικής ηρεμίας)
Σε γενικές γραμμές αυτά τα 2 έτη ισχύει ο κανών ότι όταν το κουράζω λίγο παραπάνω από το πολύ απλό,αντιδράει.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Η μαγνητική ώμου τον Αύγουστο του 2009 αναφέρει "Εσωτερικη εκφύλιση του υπερακανθίου τένοντος χωρίς σαφή εικόνα ρήξεως αυτού".
Τον Σεπτέμβριο του 2009 προέβην σε ηλεκτρομυογράφημα (χωρίς παθολογικά ευρήματα) και σε ηλεκτρονευρογράφημα("Συμπέρασμα:ΚΦΑ ΑΦΑ ΤΙΜΕΣ ΚΦ").
Η μαγνητική Α.Μ.Σ.Σ τον Μαϊο του 2010 είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα.
Να επιβεβαιώσεις και με μια δεύτερη γνώμη το εάν πράγματι έχεις σύνδρομο θωρακικής εξόδου. Αν επανέλθεις στην πρώτη μας αλληλογραφία θα θυμηθείς ότι σου επέστησα την προσοχή να ψάξεις το ενδεχόμενο συνδρόμου θωρακικής εξόδου. Εάν έτσι, τελικά είναι, αυτό που θα σε συμβούλευα να κάνεις είναι να συνεχίσεις τη ζωή σου κανονικά και να μη ζεις με το φόβο της υποτροπής. Είσαι νέος και δραστήριος, από ότι καταλαβαίνω και δεν θα πρέπει να ακινητοποιηθείς ή να περιορίσεις τα ενδιαφέροντά σου και τις δραστηριότητές σου. Στην περίπτωση όμως που υποτροπιάσει υπάρχει (ευτυχώς) και η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Φυσικά και θυμάμαι την άποψη σας περί Σ.Θ.Ε.
Θα σας κουράσω,δυστυχώς,λίγο ακόμα.Θεωρητικώς, ο πιο ψαγμένος και σίγουρα πιο έμπειρος γιατρός απ`όσους είδα ήταν αυτός με το Σ.Θ.Ε άρα, θεωρητικώς πάντα,αυξάνονται οι πιθανότητες να πρόκηται για την "σωστή διάγνωση".Θα κοιτάξω να το επιβεβαιώσω πάντως.
Η φυσικοθεραπεία δηλ. δεν μπορεί να βοηθήση σε αυτήν την περίπτωση;Συμφωνείτε δηλ. να σταματήσω εντελώς τις ασκήσεις με το λάστιχο (και γενικώς πάσης φύσεως φυσικοθεραπεία) για τον ώμο;Η άποψη του γιατρού να κάνω φυσ/πεία για αυχένα μόνο (τενς,λειζερ,διαθερμίες,μαλα΄ξεις,όχι ασκήσεις),αν έχω οξείες ενοχλήσεις στο μέλλον, πώς σας φαίνεται;
Το αυχενικό κολλάρο,το οποίο μου συνεστησε, μπορεί να βοηθήση;Με την χειρουργική επέμβαση δηλ. υπάρχουν πιθανότητες(και πόσες εξαλείψεως του προβλήματος;
Οι δραστηριότητες μου πριν μπλέξω περιλαμβάνουν όμως και μπάσκετ και βάρη και πους απς κλπ κλπ.Με όλα αυτά τί γίνεται;
Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς έμπλεξα έτσι σε τέτοια ηλικία,μήπως διαδικτυακώς υπάρχουν στοιχεία για το Σ.Θ.Ε(έννοια,αίτια,αντιμετώπιση κ.λ.π);Ψάχνοντας σε μηχανές αναζητήσεως δεν βρήκα τίποτα ιδιαίτερο.
Συμφωνώ με την άποψη του γιατρού σου να μην ασχοληθείς άλλο πλέον με τον αυχένα σου παρά μόνο εάν υπάρχουν ενοχλήσεις ή το καλύτερο θα ήταν να υποβάλλεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα, προληπτικά σε φυσικοθεραπεία. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται μία ή δύο φορές το χρόνο.
Τώρα όσο για το σύνδρομο θωρακικής εξόδου:
Εάν δεν έχεις συμπτώματα σε ηρεμία και σε καθημερινές δραστηριότητες, θα μπορούσες να το αφήσεις και ως έχει. Από την άλλη, εάν σε ενοχλεί, θεωρώ ότι ο δρόμος του χειρουργείου είναι μονόδρομος.
Αρθρογραφία (περιλήψεις εργασιών και επιστημονικών άρθρων) θα μπορούσες να βρεις σε ιατρικές μηχανές αναζητήσεις π.χ. PubMed
Καλησπέρα.ΜΙα διευκρίνηση μόνο:ο γιατρός μου είπε να μην ξανασχοληθώ με τον ώμο,όχι με τον αυχένα.Μου ειπε μάλιστα ότι η φυσ/πεια για τον ώμο και ιδίως οι ασκήσεις με το λάστιχο επιβαρύνουν την κατάσταση και ότι οι μοναδικές κινήσεις που μπορώ να κάνω από πλευράς γυμναστικής πρέπει να είναι κολυμπώντας.Εσείς μου γράφετε για προληπτική φυσ/πεια του αυχένα,για τον ώμο να ξανακάνω φυσ/πε'ιες ή έστω τις ασκήσεις με το λάστιχο που κάνω τόσο καιρό ή συμφωνείτε ότι πρέπει να τις σταματήσω;;Ευχαριστώ!!
Οτιδήποτε σε ενοχλεί να μην το κάνεις. Αυτό ισχύει και για τον ώμο σου.