Καλέστε μας
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 12:13

Συγκριτική παρουσίαση των κυριότερων πρωτοκολλών πρώιμης ενεργητικής κινητοποίησης ύστερα απο χειρουργική αποκατάσταση διατομών των καμπτήρων τενόντων στη ζώνη ΙΙ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

2008 Οκτώβριος 17-19, Αθήνα
18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας, "Αξιολογηση και αποκατάσταση Παθήσεων του άνω άκρου"

ΣΚΟΠΟΣ: Η διατομή των καμπτήρων τενόντων στη Ζώνη II είναι ίνας πάρα πολύ συχνός τραυματισμός ο οποίος όμως μπορεί να αφήσει μεγάλα ελλείμματα λειτουργικότητας στην άκρα χείρα οδηγώντας τον ασθενή ακόμα και σε μόνιμη λειτουργική ανικανότητα. Σκοπός της παρούσας αρθρογραφικής ανασκόπησης είναι η συγκριτική παρουσίαση των κυριοτέρων πρωτοκόλλων πρώιμης ενεργητικής κινητοποίησης που εμφανίζονται στην αρθρογραφία και εφαρμόζονται μετά από συρραφή καμπτήρων τενόντων στη Ζώνη II.

ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόκειται γιο μία συστηματική ανασκόπηση της δημοσιευμένης αρθρογραφίας γύρω από τα πρωτόκολλα πρώιμης Ενεργητικής κινητοποίησης που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργική αποκατάσταση ύστερα από συρραφή καμπτήρων τενόντων στη Ζώνη II.

Η αναζήτηση έγινε στο Pubmed (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) και στο HEAL LINK (Hellenic Academic Libraries Link) (http://muse.heal-link.gr/muse/servlet/MusePeer) καθώς και με τη χρήση διασταυρούμενων αναφορών από τα άρθρα που βρέθηκαν κατά την αναζήτηση μέχρι τις αρχές του 2008.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης δεν χρησιμοποιήθηκαν όρια (Limits) και οι λέξεις κλειδιά (Keywordsϊ) που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: early active mobilization, flexor tendon rehabilitation zone II.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πρόοδος στην έρευνα και στην χειρουργική αντιμετώπιση των διατομών καμπτήρων τενόντων στην Ζώνη II της άκρας χείρας έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πολλών πρωτοκόλλων αποκατάστασης ανάμεσα στα οποία τόσο ο χειρουργός όσο και ο φυσικοθεραπευτής μπορούν να επιλέξουν ποιό είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον ασθενή τους. Από την παραπάνω αρθρογραφική ανασκόπηση παρουσιάζονται και συγκρίνονται τα κυριότερα πρωτοκολλά πρώιμης ενεργητικής κινητοποίησης που αναφέρονται παρακάτω:

  1. Allen (1)
  2. Belfast and Sheffield (2,3,4)
  3. Strickland/Cannon (5,6)
  4. Silfveskiold and May (7)
  5. Evans and Thompson (8)
  6. Accelerate active motion Solomons (9,10)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η αποκατάσταση τέτοιων τραυματισμών απαιτεί μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση όμως από την ανασκόπηση της αρθρογραφίας αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο αποκατάστασης που να υπερτερεί τεκμηριωμένα σημαντικά έναντι των υπολοίπων (10,11,12,13) σύμφωνα με τα κριτήρια Stricland (14). Αυτό που γίνεται αντιληπτό από τη μελέτη της σχετικής αρθρογραφίας είναι ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία στη διεξαγωγή των μελετών έτσι ώστε να υπάρξουν σαφώς συγκρίσιμα αποτελέσματα και χρειάζεται περεταίρω έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα.

Διαβάστηκε 7014 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 19:52

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.