Καλέστε μας

Σύνδεση / Εγγραφή

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

  • Kalli
  • Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
7 Χρόνια 9 Μήνες πριν #2235 από Kalli
ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ δημιουργήθηκε από Kalli
Καλησπέρα,

Δεν έχω δει κάποιο σχετικό θέμα στο forum και θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζατε την χονδροπάθεια επιγονατίδας 3ου βαθμού.
Πιστεύεται ότι η ενδυνάμωση των μυών θα μπορούσε να σταματήσει τη φθορά του χόνδρου, οποιαδήποτε περαιτέρω κάκωση και επαναφορά λειτουργικότητας?
Μέχρι στιγμής κανένας γιατρός του δημοσίου δεν μου έχει προτείνει αρθροσκοπική θεραπεία.
Να σημειώσω εδώ ότι η φθορά δεν προήλθε απο χτύπημα αλλά απο καταπόνεση σκάλες/αδυναμία μυών.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάκωση σε χιαστούς και μηνίσκο. Χρησιμοποιώ ορθωτικά πέλματα και κάνω ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλου εδώ και 3 μήνες.

Ευχαριστώ
Περισσότερα
7 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 7 Μήνες πριν #2413 από moros
Απαντήθηκε από moros στο θέμα ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας. Αν και καθυστερημένα ελπίζω η απάντησή μας να σας φανεί χρήσιμη.
Η χονδροπάθεια της επιγονατίδας προκαλείται κυρίως μετά από τραυματισμό του γόνατος, κακώσεις των μηνίσκων, υπερφόρτωση του χόνδρου σε μεγάλες κάμψεις του γόνατος από 30Ο – 90ο ή και άλλα προδιαθεσικά – γενετικά αίτια.
Μια προσπάθεια συντηρητική, πριν την χειρουργική επέμβαση, θεωρώ ότι δε θα ήταν άστοχη. Μεταφέροντας την εμπειρία 18 χρόνων ενασχόλησής μου με τέτοια περιστατικά θα ήθελα να σας πω ότι ακόμα και χονδροπάθεια τύπου ΙΙΙ πολλές φορές ανταποκρίνεται άριστα στα φυσικοθεραπευτικά πρωτόκολλα.
Συγκεκριμένα:
1. Σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο αναλγητικών φυσικοθεραπευτικών μέσων το οποίο δεν θα πρέπει να αφήνει απ’ έξω την ενδυνάμωση του τερτακεφάλου μυός. Οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται υπό την καθοδήγηση και παρουσία φυσικοθεραπευτή και δε θα πρέπει να είναι άλλες από ισομετρικές συσπάσεις τετρακεφάλου (θα προτιμούσα, υπό bio feedback) και ισοτονικές συσπάσεις τετρακεφάλου μόνο με το γόνατο σε έκταση και σε κάθε περίπτωση χωρίς πόνο. Η έκλυση πόνου θα πρέπει να θέτει σε αναθεώρηση όλο το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα ή τις ασκήσεις, εάν αυτές ενοχοποιούνται, σε αυτό το χρονικό διάστημα και προσπάθεια επανένταξή τους στο πρόγραμμα με την πάροδο των συνεδριών. Εάν ο ασθενής ανταποκρίνεται στην παραπάνω θεραπεία η μείωση του πόνου καθίσταται αισθητή και οι συνεδρίες θα πρέπει να συνεχίσουν μέχρι πλήρους εξαλείψεως του πόνου.
2. Σε δεύτερο χρόνο και στην περίπτωση που ο πόνος υποχωρήσει το φυσικοθεραπευτικό πλάνο πρέπει να αλλάξει στοχεύοντας στην υπό γωνίες ενδυνάμωση του τετρακεφάλου. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Απ’ εδώ και πέρα χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και ειδικός εξοπλισμός προκειμένου να εκτελούνται οι ασκήσεις σε συγκεκριμένες γωνίες και μέγιστη επιτρεπτή αντίσταση στα όρια ανοχής του μυός χωρίς ωστόσο την έκλυση πόνου.
3. Τέλος σε τρίτο χρόνο, ενδυνάμωση του μυός σε όλο το εύρος του, μέτρηση σε σχέση με τον τετρακέφαλο του υγιούς γονάτου, αποκατάσταση των μυϊκών ελλειμμάτων και στη συνέχεια επανένταξη σε αθλητική δραστηριότητα.
Εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν τότε η αρθροσκοπική αποκατάσταση και επαναιμάτωση του χόνδρου θεωρείται απαραίτητη και ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε χειρουργό ορθοπεδικό. Ωστόσο και μετά τη χειρουργική αποκατάσταση η φυσικοθεραπεία θεωρείται επιβεβλημένη.
Μετά απ’ όσα σας προανέφερα και επανερχόμενος στην ερώτησή σας στο εάν πιστεύω ότι η ενδυνάμωση των μυών θα μπορούσε να σταματήσει τη φθορά του χόνδρου, οποιαδήποτε περαιτέρω κάκωση και επαναφορά λειτουργικότητας σας απαντώ με βεβαιότητα ΝΑΙ!!!

Για την "ΜΩΡΟΣ Α.Ε."
Ο
Επιστημονικός υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτής
Γ. Μώρος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα θέλαμε να τονίσουμε στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας ότι οι παρεχόμενες γνώσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται αποδεκτές, δεδομένου ότι αυτή λειτουργεί πάντοτε συμβουλευτικά και η τελική απόφαση είναι πάντα δική σας.
Last edit: 7 Χρόνια 7 Μήνες πριν by moros.
  • giorgos
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
6 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3330 από giorgos
Απαντήθηκε από giorgos στο θέμα ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
Καλημέρα, πάσχω και εγώ από χονροπάθεια επιγονατίδος, ο γιατρός δεν μου ειχε προσδιορίσει τον βαθμό, η μαγνητική είχε δείξει ήπια ανομοιογένια του χόνδρου και λιγο υγρο. Πήρα στην αρχή αντιφλεγμονώδη, και μετά ο γιατρός μου συνέστησε ενδυνάμωση και συμπληρωματα γλυκοζαμίνης-χονδροιτίνης. Εγώ πλέον αθλούμαι φορώντας ελαστική επιγονατίδα, και 3 φορες την εβδομάδα κάνω ενδυνάμωση για το γόνατο ( κυρίως leg extension), από συμπτώματα έχω τον κλασσικό κριγμό στο γόνατο (αυτός ο κριγμός περνάει ποτε?) και ελαφρά τσιμπήματα όταν το πιέζω απότομα. Θέλω να ρωτήσω πρώτον αν από την εμπειρια σας πιστεύετε ότι η χονδροπάθεια μπορεί να περιοριστεί πληρως ή μετα από 3-4 χρόνια η αρθροσκόπηση είναι αναπόφευκτη? Επίσης αν αποφασίσω να κάνω καποιες συνεδρίες για cybex και biofeedback πόσες πιστεύετε ότι θα χρειαστούν ώστε να υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελεσματα, και πόσο περίπου κοστίζει κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ
Περισσότερα
6 Χρόνια 7 Μήνες πριν #3331 από moros
Απαντήθηκε από moros στο θέμα ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
Καλημέρα σας!
Ο κριγμός μπορεί μέχρι και να εξαφανιστεί. Εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης. Το Biofeedback εγώ προσωπικά δε θα το ενέτασσα στο πλάνο μου εάν δούλευα ισοκινητικά.
Ο αριθμός των συνεδριών με cybex εξαρτάται από τα μυϊκά ελλείμματα. Συνεπώς δεν μπορώ να σου απαντήσω εάν δεν υπάρχει μέτρηση, αν και πάλι και με τη μέτρηση κανείς θεραπευτής ή γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει το βαθμό ανταπόκρισης του ασθενούς.
Σε σχέση πάλι με το βαθμό της βλάβης η χονδροπάθεια μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως συντηρητικά.
Όσο για το κόστος εκτιμώ ότι γύρω στα 40 – 50€ ανά συνεδρία
Για την "ΜΩΡΟΣ Α.Ε."
Γ.Μώρος
Περισσότερα
4 Μήνες 2 Εβδομάδες πριν #3384 από physio
Απαντήθηκε από physio στο θέμα ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ
Βεβαίως,
η ενδυνάμωση του τετρακεφάλου θα ευθυγραμμίσει την επιγονατίδα έτσι ώστε να μη φθείρεται. ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη τεχνική και μέσα έτσι ώστε από τη μια να δυναμώνει ο μυς και από την άλλη να εξαλείφονται τα συμπιεστικά φορτία στην άρθρωση.

Best regards
CEO
George Moros, RN, PT MSc (HealthCare Manage)

© 2011, ΜΩΡΟΣ Α.Ε. - Κέντρο Φυσ/κής Αποκατάστασης
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.512 δευτερόλεπτα