Καλέστε μας
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 11:58

Κήλη Μεσοσπονδύλιου δίσκου στους αθλούμενους - Συντηρητική αντιμετώπιση με τη μέθοδο DRS

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

2009 Mάρτιος 13-15 Αθήνα
2ο Πανελλήνιο συνέδριο Αθλητιατρικής
Κήλη Μεσοσπονδύλιου δίσκου στους αθλούμενους - Συντηρητική αντιμετώπιση με τη μέθοδο DRS
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ D.R.S
ΜΩΡΟΣ Γ (2,3), ΠΛΕΣΣΑΣ Σ (1), ΝΤΟΥΡΑΝΤΩΝΗΣ Δ (1,2,3)

(1) Ιατρός
(2) Φυσικοθεραπευτής
(3) Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας

Σκοπός: Η αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος της μεθόδου D. R. S. (Decompression, Reduction,Stabilization) σε ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου Ο. Μ. Σ. Σ.

Υλικό: Στην παρούσα μελέτη υποβλήθηκαν 107 ασθενείς (Άνδρες : 52, Γυναίκες :55 ) με ηλικία από 17 έτη έως 80 έτη. Οι ασθενείς παρουσίαζαν εντόνου βαθμού κλινική συμπτωματολογία επί της Ο. Μ. Σ. Σ. κ΄ του Ισχίου που αναφαίρετο χρονικά από ένα (1) μήνα έως και δέκα (10) χρόνια. Τα απεικονιστικά ευρήματα των ασθενών ήταν κήλη / ες μεσοσπονδυλίου δίσκου διαμέτρου από 6mm έως και 1,5cm. Οι παραπάνω ασθενείς ήταν υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση της αντίστοιχης βλάβης.

Μέθοδος: Στους ασθενείς εφαρμόσθηκε η μέθοδος αποκατάστασης: D. R. S. , για είκοσι (20) συνεδρίες.

Αποτελέσματα: Από τους 107 ασθενείς ακολούθησαν το πλήρες θεραπευτικό πρωτόκολλο των είκοσι συνεδριών οι εβδομήντα έξι ασθενείς (76), ενώ οι υπόλοιποι διέκοψαν τη θεραπεία. Από τους 76 ασθενείς σημειώθηκε κλινική βελτίωση στους 54 ασθενείς, ποσοστό (71%). Στο ποσοστό των ασθενών που σημειώθηκε κλινική βελτίωση, η υποχώρηση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, επιβεβαιώθηκε και απεικονιστικά. Ποσοστό 3% των ασθενών υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Σε ποσοστό 4% η συμπτωματολογία αποδόθηκε σε άλλες παθήσεις ύστερα από επανεκτίμηση των ασθενών από τους θεράποντες ιατρούς τους και σε ποσοστό 22% το αποτέλεσμα ήταν φτωχό ή ανύπαρκτο. Σε κανέναν από τους ασθενείς δεν δημιουργήθηκε βλάβη.
 
Συμπέρασμα: Η μέθοδο DRS , φαίνεται από τα αποτελέσματα μας, ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, μπορεί να προσφέρει σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και ως εκ΄ τούτου να αποφευχθεί η χειρουργική παρέμβαση. Ως τόσο ευρύτερες, μακροπρόθεσμες και με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών μελέτες θα πρέπει να εκπονηθούν προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα της.

Διαβάστηκε 2636 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 19:47

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.