Καλέστε μας
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 12:42

Αξιολόγηση μυικών ελλειμάτων των καμπτήρων και των εκτεινόντων της άρθρωσης του γόνατος μετά από συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

2008 Ιούνιος 12-14 Πάτρα
1ο  Συνέδριο Αρθροσκόπησης
Γ. Μώρος (1), Δ. Ντουραντώνης (2)

(1) Φυσικοθεραπευτής, Νοσηλευτής, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας
(2) Ιατρός, Φυσικοθεραπευτής, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η προσπάθεια αξιολόγησης των μυϊκών ελλειμμάτων και των εκτεινόντων και των καμπτήρων του γόνατος σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ.

Υλικό: Στην παρούσα μελέτη υπεβλήθησαν 32 ασθενείς (άνδρες: 28, γυναίκες:5) ηλικίας από 16 έως 32 ετών (Μ. Ο. ηλικίας: 23,93 έτη).

Όλοι οι ασθενείς είχαν υποστεί τραυματική ρήξη ΠΧΣ χωρίς άλλη συνοδό κάκωση.

Για την αποκατάσταση της ρήξεως του προσθίου χιαστού όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική. Από τους 32 ασθενείς, στους 29 χρησιμοποιήθηκε αυτόλογο μόσχευμα από τους ισχιοκνημιαίους, ενώ στους υπόλοιπους 3 η αποκατάσταση έγινε με τη χρήση συνθετικού μοσχεύματος.

Μετά το χειρουργείο όλοι οι ασθενείς χρησιμοποίησαν νάρθηκα ακινητοποίησης της άρθρωσης του γόνατος για χρονικό διάστημα 4 έως 12 εβδομάδων.

Μέθοδος: Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε αντικειμενική αξιολόγηση μυϊκής ισχύος, με τη χρήση ισοκινητικού συστήματος τύπου Cybex, μοντέλο Norm 770. Ο έλεγχος αφορούσε τους εκτείνοντες και καμπτήρες του υγιούς και του πάσχοντος γόνατος. Στη συνέχεια, οι τιμές που προέκυψαν συγκρίθηκαν μεταξύ τους, αντίστοιχα.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε ενεργητικό εύρος κίνησης 0°-Ο-100°.

Σε κανέναν από τους ασθενείς δεν προκλήθηκε τραυματισμός και η άρθρωση του γόνατος τόσο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αξιολόγηση ήταν ελεύθερη πόνου.

Αποτελέσματα: Μετά την συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, διαπιστώθηκαν σημαντικού βαθμού μυϊκά ελλείμματα τόσο στους εκτείνοντες όσο και στους καμπτήρες μηριαίους μύες.

Συμπεράσματα: Η παρατεταμένη ακινητοποίηση της άρθρωσης του γόνατος μετά από συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ οδηγεί σε σημαντικού βαθμού απώλεια της μυϊκής ισχύος σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο υγειές γόνατο.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι για την όσο το δυνατό ορθότερη αποκατάσταση τέτοιου είδους κακώσεων είναι απαραίτητη από την μεριά του φυσικοθεραπευτή η αναγνώριση και η αξιολόγηση αυτών των ελλειμμάτων και η οργάνωση του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση τους. Κρίνεται απαραίτητο να τονιστεί ότι ακόμα και η βραχεία ακινητοποίηση της άρθρωσης του γόνατος που απαιτείται κατά την συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου με την εφαρμογή συνθετικού μοσχεύματος   επιφέρει σημαντικότατα μυϊκά ελλείμματα στις παραπάνω μυϊκές ομάδες. 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:

Μώρος Γεώργιος Φυσικοθεραπευτής Π.Ε. 18.24
Καλαβρύτων 46, 26226, Πάτρα
Τηλ. 2610361166
E-mail:

Διαβάστηκε 91779 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 19:50

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.