Καλέστε μας
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 11:15

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος άνω άκρου μετά από μαστεκτομή.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

2, 3, 4 Νοεμβρίου 2007 
21ο Συνέδριο ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Διοργάνωση: Ελληνική Επιστημονική Εταιρείας Φυσικοθεραπείας 
Διεξαγωγή: Αθήνα, Ίδρυμα Ευγενίδου

Ντουραντώνης Δημήτρης (1)(2)(4), Μώρος Γεώργιος (2)(3)(4)

 

(1) Ιατρός
(2) Φυσικοθεραπευτής
(3) Νοσηλευτής
(4) Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας

ΣΚΟΠΟΣ: Το  δευτεροπαθές λεμφοίδημα άνω άκρου είναι μια συχνή επιπλοκή της θεραπείας του καρκίνου του μαστού προσβάλλοντας περίπου το ¼ των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτή. Οι ασθενείς που προσβάλλονται από την εν λόγω επιπλοκή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά όπως η κινητική δυσλειτουργία της ωμικής ζώνης και ολόκληρου του άνω άκρου και οι επιφανειακές λοιμώξεις. Η συγκεκριμένη αρθρογραφική ανασκόπηση ερευνά την επίδραση φυσικοθεραπευτικών χειρισμών και της πρώιμης κινητοποίησης στην ανάπτυξη και θεραπεία του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος.

ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόκειται για μια συστηματική ανασκόπηση της δημοσιευμένης αρθρογραφίας σχετικά με τις φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος μετά από χειρουργική θεραπεία καρκίνου του μαστού. Σαν κύρια βάση δεδομένων έχει χρησιμοποιηθεί το HEAL LINK (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών) και το Medline με ταυτόχρονη χρήση διασταυρούμενων αναφορών των κυριότερων πάνω στο θέμα άρθρων μέχρι τις αρχές του 2007.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παρότι η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος άνω άκρου δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα, από την ανασκόπηση της αρθρογραφίας φαίνεται ότι η χρήση κατάλληλων φυσικοθεραπευτικών χειρισμών και η κινητοποίηση του άνω άκρου είτε μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση του λεμφοιδήματος είτε συμβάλλουν στην γρήγορη υποχώρηση του και την πρόληψη επανεμφάνισής του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η συντηρητική θεραπευτική προσέγγιση του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος μετά από χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού φαίνεται να είναι η πιο αποδοτική και ασφαλής προσέγγιση που διαθέτουμε μέχρι σήμερα κάτι το οποίο αποδεικνύεται και τεκμηριώνεται από μεγάλο αριθμό άρθρων δημοσιευμένων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:

Ντουραντώνης Δημήτρης, Ιατρός – Φυσικοθεραπευτής
Αθηνών 197
26442, Πάτρα
Τηλ.   6947811393,  2610432508
e-mail: 

Διαβάστηκε 87337 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Αυγούστου 2015 21:05

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.