Καλέστε μας
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 11:03

Παθήσεις νευρομυϊκής σύναψης - Μυασθένεια Gravis. Ιστορική αναδρομή της νόσου, παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα και θεραπευτική παρέμβαση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

17ο Συνέδριο: ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΜΥΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
23, 24, 25 Νοεμβρίου 2007 
Διοργάνωση:Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Διεξαγωγή: Αθήνα

Τρόπος παρουσίασης: M.S Powerpoint 2003

Ντουραντώνης Δημήτρης (1)(2)(3), Μώρος Γεώργιος (2)(3), Τζίφα Νοκολίτσα (2)

 

  1. Ιατρός
  2. Φυσικοθεραπευτής - Φυσικοθεραπευτρια
  3. Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας

 

ΣΚΟΠΟΣ: Η μυασθένεια Gravis είναι μια χρόνια νευρομυϊκή διαταραχή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαφόρου βαθμού νευρολογική δυσλειτουργία. Η κλινική εικόνα των ασθενών αποτελεί τις περισσότερες φορές διαγνωστικό πρόβλημα για τον οικογενειακό γιατρό ο οποίος δεν είναι εξοικειωμένος με τις διαγνωστικές μεθόδους αλλά και τη θεραπεία της μυασθένειας Gravis.

Πρόκειται για ένα επίκτητο αυτοάνοσο νόσημα με πολυκλωνικά IgG αντισώματα τα οποία κατευθύνονται για των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης (AchR) (αντιγόνο) προκαλώντας μείωση του αριθμού τους στη μετασυναπτική μεμβράνη. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η νευρομυϊκή διαταραχή της αγωγής του ερεθίσματος. Γίνεται λοιπόν προφανές ότι πρόκειται για μια νόσο η οποία προσβάλει την νευρομυϊκή σύναψη χωρίς ωστόσο να προκαλεί καμία ιστολογική αλλαγή στη μυϊκή ίνα.

Η νόσος ανήκει σε μια μεγαλύτερη κατηγορία ασθενών οι οποίες καλούνται μυοπάθειες ή παθήσεις της νευρομυϊκής σύναψης και αποτελεί την καλύτερα μελετημένη από αυτές νόσο.

ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόκειται για μια συστηματική ανασκόπηση της δημοσιευμένης αρθρογραφίας σχετικά με την μυασθένεια Gravis, την παθοφυσιολογία της, την κλινική εικόνα καθώς και τους τρόπους θεραπευτικής παρέμβασης. Σαν κύρια βάση δεδομένων έχει χρησιμοποιηθεί το HEAL LINK (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών) και το Medline με ταυτόχρονη χρήση διασταυρούμενων αναφορών των κυριότερων πάνω στο θέμα άρθρων μέχρι τις αρχές του 2007. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση είναι οι κάτωθι:

Myasthenia Gravis, MG, MG pathophysiology, MG treatment, neuromuscular disorders, MG rehabilitation, MG and Physiotherapy, MG and physical therapy.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Βρέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός αναφορών τόσο αρθρογραφικών όσο και βιβλιογραφικών πράγμα που υποδηλώνει το μέγεθος της έρευνας πάνω στη συγκεκριμένη νόσο. Οι περισσότερες αναφορές αφορούσαν την παθοφυσιολογία, την κλινική εικόνα και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις της νόσου. Πολύ μικρός αριθμός αναφορών βρέθηκε σχετικά με την αξία της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης στην πορεία της νόσου και αφορούσε αποκλειστικά σχεδόν την αναπνευστική φυσικοθεραπεία. 

Υπεύθυνος επικοινωνίας: 

Ντουραντώνης Δημήτρης, Ιατρός – Φυσικοθεραπευτής
Αθηνών 197
26442, Πάτρα
Τηλ.   6947811393 ,  2610432508
e-mail: 

Διαβάστηκε 3979 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Αυγούστου 2015 21:02

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.