Καλέστε μας
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 10:51

Θεραπευτική αποκατάσταση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου με τη μέθοδο D.R.S.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

2002 - Μαϊος 13-16
29o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ιωάννινα 
ΜΩΡΟΣ Γ. (1), ΠΛΕΣΣΑΣ Σ. (2), ΑΛΕΜΗΣ Δ. (3)

(1) Κέντρο Φυσ/κής Αποκατάστασης, Πάτρα
(2) Ορθοπεδική κλινική Π.Π.Γ.Ν.Π.
(3) Επιστημονικός Διευθυντής, D.R.S. Ε.Π.Ε., Αθήνα.

Σκοπός: της παρούσας μελέτης ήταν ή αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος της μεθόδου DRS σε ασθενείς με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η μέθοδος έχει πάρει την ονομασία της από τα αρχικά των λέξεων:

  • Decompression που σημαίνει αποσυμπίεση
  • Reduction που σημαίνει ανάταξη και
  • Stabilization που σημαίνει σταθεροποίηση.

Απαραίτητο δε για την εφαρμογή της είναι το DRS system, το οποίο, ύστερα από χρόνια κλινικών ερευνών από τον C. Norman Shealy και τους συνεργάτες του, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ιατρική κοινότητα της Αμερικής το 1996. Το 1997 και αφού έλαβε την πιστοποίηση FDA διατέθηκε προς εφαρμογή σε ιατρούς αποκατάστασης και θεραπευτές.

Ενδείκνυται σε ασθενείς με: κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου, νόσο των αρθρικών επιφανειών, στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων, μετεγχειρητικό πόνο και υποτροπές καθώς επίσης και σε χαμηλή οσφυαλγία μη καθοριζόμενη ειδικά.

Αντενδείκνυται δε σε: εγκυμοσύνη, προηγούμενη οσφυϊκή ένωση, (σπονδυλοδεσία), μεταστατικό καρκίνο, μεγάλου βαθμού οστεοπόρωση (μεγαλύτερο του 45%), κατάγματα της σπονδυλικής στήλης κάτω από το επίπεδο Ο1, ανεύρυσμα αορτής διαγνωσμένο κατόπιν κλινικής ή απεικονιστικής εξέτασης, βάρος μεγαλύτερο των 135 kgr., ημιπληγία ή σημαντική παρά – πάρεση.

Ο μηχανισμός δράσης είναι αντίθετος απ΄ αυτόν της κλασικής έλξης η οποία διεγείρει τους υποδοχείς διάτασης των παρασπονδυλικών μυών πράγμα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την μυϊκή τους σύσπαση και κατά συνέπεια την αύξηση της ενδοδισκικής πίεσης . Η μέθοδος drs παρακάμπτοντας τη διέγερση των υποδοχέων διάτασης των παρασπονδυλικών μυών δεν δημιουργεί μυϊκή σύσπαση πράγμα το οποίο συμβάλει στην ελάττωση της ενδοδισκικής πίεσης , την εισρόφηση της κήλης στο εσωτερικό του ινώδους δακτυλίου, την διευκόλυνση της εισροής οξυγόνου και λοιπόν συστατικών και στοιχείων στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.

Υλικό: Στη μελέτη μας υποβλήθηκαν 389 ασθενείς εκ των οποίων οι 256 ήταν άνδρες και οι 133 γυναίκες με ηλικία από 17 έως και 80 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν για τους άνδρες τα 49 έτη και για τις γυναίκες τα 52 έτη. Η κλινική εξέταση επιβεβαίωνε την αναφερόμενη συμπτωματολογία των ασθενών η οποία προσδιοριζόταν χρονικά από 1 μήνα έως και 10 έτη , ενώ στα απεικονιστικά ευρήματα(αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες) παρατηρήθηκαν κήλη / ες μεσοσπονδυλίου δίσκου διαμέτρου από 6mm- 1,5cm οι οποίες αφορούσαν τα μεσοσπονδύλια διαστήματα Ο3 – Ι1. Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι όλοι οι παραπάνω ασθενείς ήταν υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση της αντίστοιχης βλάβης.

Μέθοδος: Το πλήρες θεραπευτικό πρωτόκολλο της μεθόδου DRS προβλέπει 20 συνεδρίες, εκτελούμενες μία ανά ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή , διάρκειας 45΄ ανά ημέρα. Σάββατο και Κυριακή ξεκούραση.

Αποτελέσματα: Από του 389 ασθενείς ολοκλήρωσαν οι 309 (ποσοστό 80% των αρχικώς προσερχόμενων) ενώ οι υπόλοιποι 80 (ποσοστό 20% των αρχικώς προσερχόμενων) διέκοψαν τη θεραπεία. Από τους 309 ασθενείς που αποπεράτωσαν το θεραπευτικό πρωτόκολλο της μεθόδου DRS, κλινική βελτίωση παρουσίασαν οι 222 ασθενείς, ποσοστό 72% , ενώ σε 87 ασθενείς, ποσοστό 28% το αποτέλεσμα ήταν μέτριο έως ανύπαρκτο. Από τους 87 ασθενείς, το 21% αρκέστηκε στο φτωχό ή μέτριο θεραπευτικό αποτέλεσμα, το 3% υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ενώ σε ποσοστό 4% η συμπτωματολογία αποδόθηκε σε άλλη αιτία. Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι σε κανένα ασθενή δεν προκλήθηκε βλάβη ή περαιτέρω επιδείνωση της προϋπάρχουσας βλάβης. Στην αξονική και μαγνητική τομογραφία που ακολουθούν διακρίνεται ο βαθμός αποκατάστασης της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου συγκριτικά πριν και μετά.

 Θεραπευτική αποκατάσταση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου με τη μέθοδο D.R.S.

Εικ. 1 - Αξονική τομογραφία

Θεραπευτική αποκατάσταση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου με τη μέθοδο D.R.S.

Εικ 2.Μαγνητική τομογραφία

Συμπέρασμα: Η μέθοδος DRS όπως αποδεικνύεται από την έρευνά μας, μπορεί να προσφέρει σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και ως εκ τούτου να αποφευχθεί η χειρουργική παρέμβαση. Ωστόσο ευρύτερες μακροπρόθεσμες και με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών μελέτες θα πρέπει να εκπονηθούν προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητά της.

Διαβάστηκε 8451 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 23:28

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.