Καλέστε μας
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 11:31

Αξιολόγηση μυϊκών ελλειμμάτων μετά από τραυματισμό και παρατεταμένη ακινητοποίηση της άρθρωσης του γόνατος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

17ο Συνέδριο: ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΜΥΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
23, 24, 25 Νοεμβρίου 2007 
Διοργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Διεξαγωγή:Αθήνα
Τρόπος παρουσίασης: M.S Powerpoint 2003
Μώρος Γεώργιος (1), Ντουραντώνης Δημήτρης (2)

(1) Φυσικοθεραπευτής Π.Ε 18.24, Νοσηλευτής, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας
(2) Ιατρός, Φυσικοθεραπευτής, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας

ΣΚΟΠΟΣ: Τραυματισμοί του γόνατος οι οποίοι αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή χειρουργικά και απαιτούν ταυτόχρονη ακινητοποίηση, εμφανίζουν μυϊκά ελλείμματα στους μηριαίους μύες. Στην  παρούσα μελέτη γίνετε προσπάθεια αξιολόγησης αυτών των ελλειμμάτων και συγκεκριμένα των εκτεινόντων και των καμπτήρων του γόνατος σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου.

ΥΛΙΚΟ: Στην παρούσα μελέτη υπεβλήθησαν 32 ασθενείς (άνδρες: 28, γυναίκες:5) ηλικίας από 16 έως 32 ετών (Μ. Ο. ηλικίας: 23,93 έτη).

Όλοι είχαν υποστεί τραυματισμό στην άρθρωση του γόνατος και συγκεκριμένα ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου χωρίς άλλη συνοδό κάκωση. 

Για την αποκατάσταση της ρήξεως του προσθίου χιαστού υπεβλήθησαν σε αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική. Από τους 32 ασθενείς, στους 29 χρησιμοποιήθηκε αυτόλογο μόσχευμα ενώ στους υπόλοιπους 3 η συνδεσμοπλαστική πραγματοποιήθηκε με τη χρήση συνθετικού μοσχεύματος. 

Μετά το χειρουργείο όλοι οι ασθενείς χρησιμοποίησαν νάρθηκα ακινητοποίησης της άρθρωσης του γόνατος για χρονικό διάστημα 4 έως 12 εβδομάδων. 

ΜΕΘΟΔΟΣ: Όλοι οι ασθενείς ελέγχθηκαν υποβαλλόμενοι σε αντικειμενική αξιολόγηση μυϊκής ισχύος, με τη χρήση ισοκινητικού συστήματος τύπου Cybex, μοντέλο Norm 770. Ο έλεγχος αφορούσε τους εκτείνοντες και καμπτήρες του υγιούς και του πάσχοντος γόνατος. Στη συνέχεια, οι τιμές που προέκυψαν  συγκρίθηκαν μεταξύ τους, αντίστοιχα.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε ενεργητικό εύρος κίνησης 0°-Ο-100°. 

Η άρθρωση του γόνατος  τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ήταν απαλλαγμένη και ελεύθερη πόνου.

Σε κανέναν από τους ασθενείς  δεν προκλήθηκε τραυματισμός και κανένας δεν ανέφερε πόνο μετά την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Αποτελέσματα: Μετά την συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, διαπιστώθηκαν σημαντικού βαθμού  μυϊκά ελλείμματα τόσο στους εκτείνοντες όσο και στους καμπτήρες μηριαίους μύες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παρατεταμένη ακινητοποίηση της άρθρωσης του γόνατος μετά από τραυματισμό οδηγεί σε σημαντικού βαθμού απώλεια της μυϊκής ισχύος σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο υγειές γόνατο. Είναι εύκολα κατανοητό ότι για την όσο το δυνατό ορθότερη αποκατάσταση τέτοιου είδους κακώσεων είναι απαραίτητη από την μεριά του φυσικοθεραπευτή η αναγνώριση και η αξιολόγηση αυτών των ελλειμμάτων και η οργάνωση του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση τους. Κρίνεται απαραίτητο να τονιστεί ότι ακόμα και η πολύ μικρή ακινητοποίηση της άρθρωσης του γόνατος με την εφαρμογή συνθετικού μοσχεύματος για την συνδεσμοπλαστική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου  επιφέρει σημαντικότατα μυϊκά ελλείμματα στις παραπάνω μυϊκές ομάδες. 

Υπεύθυνος επικοινωνίας 

Μώρος Γεώργιος Φυσικοθεραπευτής Π.Ε. 18.24
Καλαβρύτων 46, 26226, Πάτρα
Τηλ. 2610361166
E-mail:  

pps Kατεβάστε την παρουσίαση (.pps)

[Μέγεθος αρχείου 8 MB]

Διαβάστηκε 2254 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 23:04
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Δομή και λειτουργία της Νευρομυϊκής Σύναψης »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.