Καλέστε μας

Μελέτη έδειξε ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο για αρθρίτιδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σύμφωνα με μελέτη, οι στατίνες μπορεί να περιορίζουν τον κίνδυνο για εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ισραηλινοί ερευνητές μελέτησαν 1,8 εκατομμύρια ασθενείς και ανακάλυψαν σημαντικά λιγότερα περιστατικά της πάθησης των αρθρώσεων μεταξύ των ατόμων που είχαν λάβει τα φάρμακα για τη χοληστερίνη.

Αρχικά πίστεψαν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα στα άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί, διακόπτοντας την υπερ-παραγωγή ιστών μεταξύ των αρθρώσεων.

Ωστόσο, η μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγείας του Μακάμπι, υποστηρίζει ότι σταματά συνολικά την ανάπτυξή του.

Η ομάδα ανακάλυψε 2.500 περιστατικά ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της φλεγμονής αυτής των αρθρώσεων που προσβάλει περίπου έναν στους 100 ανθρώπους.

Αυτό που ανακάλυψε η ομάδα των ερευνητών, ήταν ότι τα άτομα που λάμβαναν στατίνες, οι οποίες τώρα συνταγογραφούνται για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση από ό,τι τα άτομα που δεν έπαιρναν τα φάρμακα.

Σε αυτή την ερευνητική δοκιμή, η σχέση μεταξύ της συμμόρφωσης των ασθενών με τη θεραπευτική αγωγή με στατίνες και η επικράτηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν είναι σαφής, ωστόσο η μελέτη στηρίχθηκε σε υπάρχουσες πληροφορίες.

Όπως αναγνώρισε η ερευνητική ομάδα όμως, η δουλειά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί και για άλλους πληθυσμούς.

Η Jane Tadman από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αρθρίτιδα στη Μεγάλη Βρετανία δήλωσε: «Τόσο οι δικές μας έρευνες όσο και οι έρευνες συναδέλφων από την Ιαπωνία, έχουν δείξει μέτρια αλλά σημαντικά αποτελέσματα στη φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αυτές οι τελευταίες έρευνες προσθέτουν κάποια ακόμη στοιχεία σε αυτή την κατεύθυνση.

Τώρα χρειαζόμαστε εκτενέστερες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω ότι οι στατίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

Πηγή: BBC

Διαβάστηκε 2204 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 17:40

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.