Καλέστε μας
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 10:57

23ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΘΕΜΑ: «Εφαρμοσμένη Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία. Επιστημονική Τεκμηρίωση ή Προσωπική Άποψη;» 

Laser και φυσικοθεραπεία – Επιστημονικό υπόβαθρο και κλινική εμπειρία

Γεώργιος Μώρος
Φυσικοθεραπευτής

 Περίληψη

Σκοπός:

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναδείξει, μέσα από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, αρθρογραφία και την κλινική εμπειρία την αποτελεσματικότητα της χρήσης των Low Level Laser Therapy (LLLT) σε ασθενείς που χρίζουν φυσικοθεραπείας. 

Υλικό - Μέθοδος:

Κατά τη δευτερογενή έρευνα η άντληση των στοιχείων γίνεται από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, αρθρογραφία και δικτυακούς τόπους μέσω της μηχανής αναζήτησης My Athens στις βιβλιοθήκες: ScienceDirect, Wiley Online Library και Google scholar. Οι λέξεις κλειδιά που συμπεριλήφθηκαν ήταν: LLLT, Low Level Laser Therapy, LLLT and musculoskeletal problems, LLLT and physiotherapy.

Αποτελέσματα – Συμπεράσματα:

Η παρούσα μελέτη άντλησε την επιχειρηματολογία της μέσα από μία ευρεία ανασκόπηση και μελέτη της υφιστάμενης βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας την οποία προσπάθησε να αντιπαραβάλει με την κλινική και προσωπική εμπειρία του εισηγητή της. Παρά του ότι υπάρχουν επιστημονικά αντίθετες αναφορές, η πλειονότητα της αρθογραφίας που επιλέχθηκε δίνει σαφή υπεροχή της θεραπείας με LLLT έναντι εικονικών ή άλλων παρεμβάσεων σε ασθενείς που ακολουθούν προγράμματα φυσικοθεραπείας καταδεικνύοντας ταυτόχρονα την αποιδηματική, αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, επουλωτική κλπ. δράση της.

Καταλήγει σε συμπεράσματα μέσα από τα οποία, αφού πρώτα αναδειχτούν και επεξηγηθούν οι αντικρουόμενες απόψεις των άρθρων που ανασκοπήθηκαν, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της LLLT, γίνεται απόλυτα εμφανές ότι η θεραπεία με LLLT έχει άριστα αποτελέσματα, σε ασθενείς που χρίζουν φυσικοθεραπείας, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι τεχνικές, θεραπευτικές και ιατρικές παράμετροι έτσι όπως αυτές τίθενται από την επιστημονική κοινότητα.

 

Διαβάστηκε 1676 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 18:44

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.