Καλέστε μας
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 10:39

Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με lasers σε παθήσεις του Μυοσκελετικού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τρόπος παρουσίασης: M.S Powerpoint

Μώρος Γεώργιος (1), Ντουραντώνης Δημήτρης (2)

  1. Φυσικοθεραπευτής Π.Ε 18.24, Νοσηλευτής, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας
  2. Ιατρός, Φυσικοθεραπευτής, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμ. Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πάτρας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Τα προβλήματα του μυοσκελετικού αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες προσέλευσης ασθενών για φυσικοθεραπεία. Η αντιμετώπισή τους καθίσταται πολλές φορές δύσκολη λόγω της διαφορετικότητας των περιπτώσεων αλλά και λόγω του ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ολοένα και διαφορετικά θεραπευτικά πλάνα τα οποία να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες αποτελούνται από συνδυασμό διαφορετικών φυσικοθεραπευτικών μέσων με πτωχά ή αμφισβητούμενα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα εμφανίζονται μετά από την εφαρμογή αρκετών συνεδριών. Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα δαπανηρές, τόσο για τον θεραπευτή όσο και για τον ασθενή, μιας και για την πραγματοποίηση τους απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλος καθημερινός χρόνος εκτέλεσης και εφαρμογής.

Η εφαρμογή των Lasers έρχεται να δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα με σημαντικότερο όλων την άμεση αναλγησία και την επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.

ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τη σπουδαιότητα της φυσικοθεραπευτικής αντιμετώπισης στην αποκατάσταση των μυοσκελετικών προβλημάτων με τη χρήση Low power Lasers 

ΥΛΙΚΟ: Στην παρούσα μελέτη υποβλήθηκαν 3 ασθενείς (Άνδρες : 3) με ηλικία από 14 έτη έως 64 έτη. Έκαστος έπασχε από διαφορετικό μυοσκελετικό πρόβλημα.

Σε όλους δε, θα μπορούσε να έχει αποτελέσει μέθοδο επιλογής ένα «κλασσικό πρωτόκολλο» αποκατάστασης. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Low power Lasers. Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση είχε διάρκεια μόνο μία συνεδρία ενώ η συνεδρία διήρκεσε από 15΄- 30΄ανάλογα την περίπτωση.

ΜΕΘΟΔΟΣ: Το πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε στους ασθενείς περιελάμβανε την εφαρμογή Laser GA, AL, InP. Σε μια από τις τρείς περιπτώσεις είχαν προηγηθεί κρουστικά εξωσωματικά κύματα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Και οι 3 ασθενείς, ακολούθησαν  ένα πλήρες θεραπευτικό πρωτόκολλο μίας συνεδρίας. Άμεσα (ταυτόχρονα με το πέρας της πρώτης συνεδρίας) όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν άριστο αναλγητικό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια λειτουργικότητα. Το αναλγητικό αποτέλεσμα αξιολογήθηκε πριν και μετά την εκτέλεση της θεραπείας με την μέθοδο VAS. Όλοι, επίσης οι ασθενείς, επανήλθαν στις εργασίες τους (ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας της κάθε εργασίας).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ρόλος του laser, ως φυσικοθεραπευτική πράξη, είναι ιδιαίτερα σημαντικός μιας και προσφέρει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα – αναλγησία, χωρίς να είναι απαραίτητη η εφαρμογή ή ο συνδυασμός και άλλων φυσικών θεραπευτικών μεθόδων. Είναι δηλ. αρκετό από μόνο του να δώσει άμεσα το αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να δώσουν άλλα «κλασσικά» φυσικοθεραπευτικά μέσα μετά από εφαρμογή πολλών συνεδριών.

Κατ’ αυτήν την έννοια πέρα από το άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή, καθίσταται και ένα σημαντικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του φυσικοθεραπευτή. Τον αναδεικνύει επιστημονικά και μειώνει σημαντικά το χρόνο ενασχόλησής του με τον ασθενή.

Ωστόσο, η χρήση του απαιτεί πέρα από τη συνεχή και σε βάθος επιστημονική γνώση, ικανές και κατάλληλες μηχανές Lasers οι οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Μώρος Γεώργιος Φυσικοθεραπευτής Π.Ε. 18.24
Καλαβρύτων 46, 26226, Πάτρα
Τηλ.: 2610361166
e-mail:

Κατεβάστε σχετικές παρουσιάσεις:

Διαβάστηκε 3210 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 18:49

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.